DVM kan CO2 uitstoot verlagen


DVM kan CO2 uitstoot verlagen

15 september 2009

 

Dynamische verkeersmaatregelen kunnen effectief zijn bij het terugdringen van voertuiguitstoot en de luchtkwaliteit bevorderen. Dit is een van de uitkomsten van een onderzoek van TNO.

 

Bij het vaststellen hoe dynamisch verkeersbeleid CO2 uitstoot kan verlagen en luchtkwaliteit kan bevorderen is de mate van detail waarin bewaking uitgevoerd en vertaald wordt in modellen essentieel, aldus TNO. In een praktijkproef bij een met verkeerslichten gereguleerd kruispunt in Delft, heeft TNO aangetoond welke mate van detail haalbaar is bij het meten, simuleren en modeleren van verkeer, uitstoot en luchtkwaliteit per voertuig.
Detail is cruciaal om een voldoende accuraat, vrijwel actueel beeld te krijgen van de luchtkwaliteit bij kruispunten, zodat dynamische maatregelen zijn te nemenom de luchtkwaliteit te verbeteren wanneer nodig. Niettemin is het probleem bij gereguleerde kruispunten het gebrek aan geschikte gegevens. Lus detectoren komen bijvoorbeeld tekort. De oplossing van dit probleem is aldus TNO te vinden in de uitbreiding van huidige bewakingsopties, met onder andere video en radar, en het combineren van deze detectiemethoden met microsimulatie software zoals VISSIM en emissie software zoals TNO’s EnViVer simulatiemodel om voldoende betrouwbare en accurate schattingen aan te ontlenen. De vereiste modellen voor hoge resolutie situaties moeten voldoende gedetailleerd en accuraat zijn voor de dynamiek van de verkeersstroom. Een dergelijk model dat voldoet aan deze vereisten is TNO’s Versit+, aldus wederom TNO, dat de individuele snelheid en acceleratie van individuele voertuigen gebruikt en gekalibreerd wordt met gemeten gegevens van uitgeruste voertuigen op een chassis dynanometer.
 

(verkeersnet)


Ons commentaar:

Tjonge jonge, wat een kanon om een mug dood te schieten. Volgens ons is dit allemaal een stuk simpeler samen te vatten als volgt: zorg dat het verkeer zo soepel mogelijk doorstroomt en zo min mogelijk hoeft te remmen en te accelereren. Daartoe kunnen inderdaad allerlei verkeersmonitoren behulpzaam zijn, maar het grootste effect kan worden bereikt door de omstandigheden aan te passen: veel groene golven en zoveel mogelijk ruimte om elkaar eenvoudig en veilig te passeren, e.e.a. liefst in combinatie met het terugdringen van het aantal auto's op de weg.