Kliklijn voor foutgeparkeerde auto’s


Kliklijn voor foutgeparkeerde auto’s

15 oktober 2009

 

Utrecht heeft een speciaal telefoonnummer geopend waar bewoners kunnen klagen over foutgeparkeerde auto’s. De parkeercontroleur komt vervolgens zo snel mogelijk, belooft de gemeente.
 

Het gaat om overtredingen in de binnenstad, zoals auto’s buiten het parkeervak, op het trottoir, midden op straat of op andere plekken waar dat niet mag. Dit kan gevaarlijke situaties of hinder opleveren. Omdat parkeercontroleurs niet overal tegelijk kunnen zijn, kunt u bellen als u een foutgeparkeerde auto ziet staan, zo roept de gemeente de bewoners op. De controleurs komen dan zo snel mogelijk. Automobilisten die in overtreding zijn, krijgen een parkeerbon (naheffingsaanslag parkeerbelastingen) of een boete voor foutparkeren.

 

Foutgeparkeerde auto’s kunnen worden weggesleept.


Ons commentaar:

We zijn een eng landje aan het worden. Bah. Klikspaan boterspaan. Op zich kunnen wij ons nog wel vinden in de mogelijkheid dat burgers een hinderlijk of gevaarlijk geparkeerde auto snel ergens kunnen melden. Dat kan in het algemeen belang zijn. Maar daarvoor hoef je geen parkeerkliklijn te hebben, daarvoor kun je gewoon de politie bellen. Dit walgelijke plan van de gemeente Utrecht heeft duidelijk een ander doel, te weten boetes uitdelen. En dus niet de veiligheid op straat waarborgen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat ook naheffingsaanslagen parkeerbelasting zullen worden opgelegd. Dat gebeurt slechts als iemand op zich goed staat geparkeerd, maar niet heeft betaald. Het blijkt ook uit de laatste zin: foutgeparkeerde auto's KUNNEN worden weggesleept. Helemaal verkeerd. Een dergelijke kliklijn is alleen te rechtvaardigen als daarmee een acuut gevaarlijke of hinderlijke situatie kan worden aangepakt. Maar in dat geval MOET die auto gewoon worden verplaatst. Ons voorstel is om ofwel deze parkeerkliklijn af te schaffen en de veiligheid op straat gewoon weer aan de politie over te laten, ofwel een beleidslijn te ontwikkelen dat als de parkeercontroleur is getipt voor een situatie waar weliswaar fout maar niet hinderlijk of gevaarlijk werd geparkeerd, er geen boete wordt opgelegd.