Leaseauto zes keer duurder dan ov


Leaseauto zes keer duurder dan ov

25 oktober 2009

 

Een leaseauto kost ongeveer €0,49 per kilometer. Daarmee is een leaseauto ongeveer zes keer duurder dan het openbaar vervoer. Bij een gelijkblijvend aantal kilometers, scheelt dat ongeveer €14.000 op jaarbasis. Met andere woorden: per werknemer met leaseauto kan even dergelijk bedrag worden bespaard door hem over te laten stappen op het ov. En daarbij gaat het om forse aantallen. 7% van de werknemers (563.300) rijdt in een leaseauto.
 

Deze cijfers komen uit een studie van Erik Berning, student aan de Erasmus Universiteit Rotterdam naar de Total Cost of Ownership. Hij deed de studie bij het VCCR. Gemiddeld kwam hij op een TCO per werknemer van circa € 8.000,- per jaar en een besparingspotentieel van gemiddeld 20%.
 

Aanleiding tot de studie is het feit dat de mobiliteit rondom het woon-werk en zakelijk verkeer een zaak is van deels de werkgever en deels aan de werknemer. De inzet van middelen en bijbehorende kosten liggen vaak verdeeld. Per bedrijf zijn grote verschillen te zien. Met het vaststellen van de Total Cost of Ownership (TCO) worden de integrale kosten van de mobiliteit berekend. De kosten hiervan komen voor rekening van ofwel de werkgever ofwel de werknemer. Als de werkgever zich niet in de mobiliteitskosten herkent wil dat dus niet zeggen dat deze mobiliteitskosten niet gemaakt worden maar dat de werknemer deze kosten hoogstwaarschijnlijk voor zijn rekening neemt.
 

Het VCCR wil op basis van de studie binnenkort een rekentool uitbrengen waarmee de kosten beter inzichtelijk worden gemaakt.
 

(verkeersnet)


Ons commentaar:

Dit is overigens eens te meer een indicatie dat die geplande kilometerheffing niet zal gaan werken: de doelgroep heeft er simpelweg de enorme extra kosten voor over om met de auto in de file te gaan staan. Dus wat ons betreft: beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald: afschaffing die plannen!