Middelvinger nog veel gebruikt in het verkeer
20 februari 2009
SOESTERBERG - Bijna een miljoen weggebruikers hebben wel eens te maken met agressie in het verkeer, bijna 650.000 mensen zeggen minstens een keer in de week zelf agressief gedrag mee te maken.
''Het gaat vooral om bumperkleven, snijden, lichtsignalen of non-verbale agressie zoals de beruchte middelvinger'', aldus het Bureau Verkeershandhaving OM (BVOM) vrijdag.
Zij ondervroegen zesduizend weggebruikers over het draagvlak voor verkeersregels en de controles daarop.
De helft van de mensen heeft de indruk controles te kunnen ontlopen. ''Dat percentage is nog nooit zo hoog geweest.'' In 2007 jaar lag dat op 41 procent, het jaar daarvoor op 43 procent. Verder valt op dat automobilisten minder haatgevoelens koesteren tegen controlemiddelen zoals de flitspaal en de lasergun.
Werd de flitspaal in 2007 nog door 28 procent van de mensen verfoeid, vorig jaar zei 80 procent goed te kunnen leven met de apparaten.
Minder begrip
Automobilisten kunnen steeds minder begrip opbrengen voor snelheidslimieten van 100 kilometer per uur.
Maar 38 procent van de ondervraagden kan zich in die grens vinden. Een grens van 120 kilometer per uur ligt de mensen beter: daar kan 69 procent zich in vinden.
Blazen
Negen op de tien staan achter de gordelplicht, 98 procent van de mensen vinden dat je voor een rood verkeerslicht moet stoppen. Van 46 procent van de ondervraagden zou de promillagegrens voor alcohol omhoog mogen.
Een op de vijf denkt dat de kans dat je moet blazen, groot is. Maar de helft denkt dat dat juist niet zo is.
© ANP