Niet-handsfree bellen harder aangepakt
18 september 2009
LELYSTAD - De politie wil het niet-handsfree bellen onder automobilisten uitbannen. Dat stelt korpschef Bert Wijbenga vrijdag in het AD. In de Raad van Korpschefs is Wijbenga belast met verkeerszaken.
Iedere agent die iemand met zijn mobiel achter het stuur ziet zitten, moet vanaf volgend jaar direct een bon van 150 euro uitschrijven. "Niet elke agent doet dat nu", stelt Wijbenga. "We gaan het veel steviger aanpakken."
Niet-handsfree bellen in de auto is sinds 2002 strafbaar. Jaarlijks worden er ongeveer 100.000 bonnen uitgeschreven voor autobellers zonder oortje of carkit. "Toch wordt er nog massaal achter het stuur gebeld", aldus Wijbenga in het AD.
"We kunnen dit gedrag pas uitbannen als we het zwaar ontmoedigen. Dat gaat niet met louter verkeerspolitie. Dat moeten we met z'n allen doen."
Bang
De korpschef verkeerszaken is bang dat als het massaal handsfree bellen niet wordt aangepakt er meer ongeoorloofd weggedrag komt. "Wie twintig keer wegkomt met mobiel bellen zonder handsfreeset, denkt de volgende keer dat hij ook gerust 160 kilometer per uur kan rijden."
© ANP
Ons commentaar:
Wij zijn van mening dat handhaving met de menselijke maat dient te geschieden. Daarin passen geen voorschriften die de individuele agent de mogelijkheid ontnemen om zelf een inschatting te maken van de ernst van een eventueel geconstateerde overtreding. Dit voorstel verwerpen wij dus, net zoals wij fel tegenstander zijn van automatismen zoals het MOETEN invorderen van het rijbewijs indien een agent een snelheidsoverschrijding van meer dan 50 constateert. Dit soort oekazes doet afbreuk aan de inhoud van en daarmee aan het respect voor het politiewerk. Zo gezien is korpschef Wijbenga een slechte belangenbehartiger voor zijn beroepsgroep. Overigens, maar dat terzijde, zijn wij van mening dat het verbod op bellen moet worden geschrapt omdat dit betuttelend is. Bekwame chauffeurs kunnen zelf wel bepalen in hoeverre het verantwoord is om even de telefoon op te nemen.