OM erkent fout in proces-verbaal drugszaak


OM erkent fout in proces-verbaal drugszaak

18 augustus 2009

 

HILVERSUM - Het Openbaar Ministerie in Zutphen erkent dat in een proces-verbaal in een groot drugsonderzoek een fout is gemaakt.
 

 

Het Openbaar Ministerie in Zutphen erkent dat in een proces-verbaal in een groot drugsonderzoek een fout is gemaakt.

 

Volgens advocaat Cees Korvinus, raadsman van een van de verdachten in het onderzoek, gaat door de fout, die volgens hem opzettelijk is gemaakt om de verdenking te versterken, de hele zaak onderuit. Dat zei hij maandag in het tv-programma Nova.

 

 

De Zutphense hoofdofficier van justitie Ludo Goossens is daar nog niet zo zeker van. In Nova zei hij dat er ook andere mogelijkheden zijn om de fout mee te wegen in de beoordeling van de zaak, zoals strafvermindering of bewijsuitsluiting.


Mercedes

De fout kwam vorige week aan het licht tijdens de behandeling van de zaak door de rechtbank in Zutphen. In de schriftelijke uitwerking van een afgeluisterd telefoongesprek tekent de politie uit de mond van een van de verdachten ''xtc-handel'' op, terwijl is gebleken dat hij het over een type Mercedes (de S400) had.

 

Korvinus meent dat het om een cruciaal proces-verbaal gaat. Het onderzoek concentreerde zich op de handel in wiet, maar door de foutieve weergave van het afgeluisterde telefoongesprek kwam daar mogelijke handel in harddrugs bij.

 

De raadsman acht het vervalsen van een proces-verbaal een doodzonde, waarop slechts één sanctie past: de rechter moet de hele zaak ongeldig verklaren.


Kwetsbaar

De kwestie ''toont aan hoe kwetsbaar het systeem is'', aldus Korvinus in Nova. Het Openbaar Ministerie en de rechter moeten erop kunnen vertrouwen dat de politie processen-verbaal naar waarheid opmaakt en er niet mee rommelt.

 

Volgens hoofdofficier Goossens heeft het OM geen andere keuze dan te vertrouwen op ambstedig opgemaakte process-verbaal.

 

De rechter moet zich nog uitspreken over de zaak. Het OM heeft in de rechtszaal nog geen definitieve visie op de gebleken misstand gegeven.

 

© ANP