Poolse wegpiraten gaan vrijuit


Poolse wegpiraten gaan vrijuit

27 oktober 2009

 

AMSTERDAM, - Poolse wegpiraten die worden geflitst, blijken al jarenlang de dans te ontspringen omdat het voor Nederlandse opsporingsinstanties onmogelijk is om hen via de computer te achterhalen.


Het gaat om snelheidsovertredingen en door rood rijden. Gezien het grote aantal Polen dat z'n heil zoekt op de Nederlandse arbeidsmarkt loopt de Nederlandse staatskas hierdoor naar schatting op jaarbasis enkele tonnen mis.

 

Normaal gesproken worden na het flitsen de kentekens van de daders automatisch uitgelezen, waarna ze worden opgespoord aan de hand van de RDW-bestanden. Bij de ons omringende landen levert dit geen probleem op, maar in Polen is eenvoudigweg geen centrale registratie van kentekens.

 

Vertrouwelijk

De politie in de grensstreek kreeg onlangs te horen dat dit probleem nog steeds niet is opgelost. Dit blijkt uit vertrouwelijke stukken van de politie Achterhoek. Een agent van het korps heeft de kwestie daarop aanhangig gemaakt bij deze krant.

 

"Het is te bizar voor woorden", stelt de agent. "Vooral omdat het regime tegen de Nederlandse automobilist steeds strenger wordt. Zoals de administratiekosten van zes euro die sinds deze zomer boven op de boete worden geïnd."

Volgens de agent wordt het hiaat angstvallig onder de pet gehouden uit vrees dat Poolse automobilisten zich anders nergens meer iets van aantrekken. Het probleem speelt volgens hem ook voor andere Oost-Europese landen. "Waaronder de Baltische staten. We krijgen ook steeds meer automobilisten uit die landen over de vloer, maar de Polen vormen de grootste groep."
 

 

(de telegraaf)


Ons commentaar:

Echt nieuws is dit niet, en ten onrechte suggereert het bericht overigens dat de verhaalsacties in andere landen allemaal wel buitengewoon succesvol zijn. Dat zijn ze niet, en vice versa ook niet, maar ook dat wenst justitie uiteraard liever onder de pet te houden. Maar het echte nieuws leest u tussen de regels door: door de gebrekkige Poolse medewerking loopt de staatskas geld mis! DAT is dus waar het werkelijk om gaat. Dat blijkt nog duidelijker uit de tekst van hetzelfde bericht in de papieren versie van de Telegraaf, waarin de politie Twente verklaart dat die Poolse bestuurder wel degelijk kunnen worden getraceerd, maar dat dat dan handmatig moet gebeuren en dat de kosten daarvan niet meer opwegen tegen de baten. Leest u die laatste regel nog eens over, laat het tot u doordringen wat de politie dus eigenlijk zegt, en kom met ons tot de conclusie dat het werkelijke doel dus inderdaad niet is gelegen in verkeersveiligheid of andere fraaie oogmerken, maar in het spekken van de staatskas ter dichting van gaten in de begroting. Maar net als wij wist u dat natuurlijk al wel.

 

Overigens worden wij ook een beetje moe van de zoveelste typering als "wegpiraten".