Test drugsgebruik in verkeer onnauwkeurig


Test drugsgebruik in verkeer onnauwkeurig
 

 

2 augustus 2009


UTRECHT - Een speekseltest voor automobilisten om te controleren of ze drugs hebben gebruikt, is onnauwkeurig. Met de test kan niet worden aangetoond wanneer een bestuurder van een voertuig de drugs heeft gebruikt en in welke hoeveelheden.
 

Dat heeft onderzoeker Daan van der Gouwe van het Trimbos-instituut, een kenniscentrum op het gebied van drugs en verslaving, zondag gezegd.

Een totaal verbod op drugs in het verkeer is volgens het Trimbos-instituut dan ook onhaalbaar, meldt de NOS.

 


Verkeersdoden

Van der Gouwe reageert op een pleidooi van de Raad van Hoofdcommissarissen om voortaan hard op te treden tegen automobilisten die sporen van drugs in hun speeksel hebben.

Ze zouden volgens de politie niet in staat zijn een auto te besturen. De politie hoopt op deze manier het aantal verkeersdoden verder omlaag te brengen. Automobilisten die onder invloed van drugs zijn, kunnen nu niet goed worden aangepakt, aldus de raad.


Cannabissporen

Volgens Van der Gouwe blijven cannabissporen bij iemand die regelmatig blowt, ongeveer twee weken in zijn of haar bloed zitten. Wetenschappers weten volgens hem niet hoelang de sporen in speeksel achterblijven.

Volgens hem is met een speekseltest ook niet aan te tonen hoeveel drugs iemand heeft gebruikt.


Grenzen

Bovendien zijn er nog geen duidelijke grenzen gesteld in Nederland die aangeven hoeveel drugs een bestuurder mag gebruiken om veilig auto te kunnen rijden, zegt de onderzoeker. Bij alcohol zijn die grenzen er wel.

Europees onderzoek moet volgens hem volgend jaar antwoord geven op de vraag hoe lang de sporen van drugs in het speeksel achterblijven. Hij pleit ervoor om pas maatregelen te treffen als de conclusies zijn gepresenteerd.

''Het zou onrechtvaardig zijn om iemand te beboeten met drugssporen in zijn speeksel, terwijl de persoon normaal in staat is om auto te rijden'', aldus de onderzoeker van het Trimbos-inistituut.

 

© ANP/NU.nl