Wachtverzachter op perrons in Leiden en Hilversum


Wachtverzachter op perrons in Leiden en Hilversum

15 september 2009

 

ProRail en publieke omroep NPS starten met SpoorTV op de perrons van Leiden CS. ProRail wil met SpoorTV het wachten op perrons veraangenamen en testen of SpoorTV bijdraagt aan een betere spreiding van reizigers op de perrons.

 

Op Leiden CS komen in totaal acht schermen te hangen. Hilversum Noord krijgt volgende week op beide perrons één televisiescherm. De proef gaat drie maanden duren. De uitzendingen van 15 minuten bieden het laatste binnen- en buitenlandse nieuws, reisinformatie over bijvoorbeeld vertragingen en werkzaamheden, het weer, kunst en cultuur, evenementen en lokale geschiedenis.
 

SpoorTV is een initiatief van ProRail, in samenwerking met de NPS, en is mede mogelijk gemaakt door de NOS, het Nederlands Instituut voor Beeld Geluid. De NPS voert vanwege haar ruime aanbod op het gebied van kunst en cultuur, jeugd, informatie en geschiedenis de redactie. De NOS levert het laatste nieuws, in eerste instantie nog in de vorm van tekstberichten. Later zal dit aangevuld worden met foto’s en video. Het nieuws van de NOS en ProRail wordt continue ververst, de rest van de inhoud tweemaal daags. Om de wachtende reiziger een zo interessant mogelijke uitzending te bieden, gaat ProRail ook samenwerken met musea, charitatieve instellingen, gemeenten en spoorpartners.
 

De proef wordt mede gefinancierd door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en valt binnen het actieplan Groei op het Spoor. De maatregelen uit dit Actieplan hebben als doel de trein aantrekkelijk te maken voor meer mensen.
 

(verkeersnet)


Ons commentaar:

Het is de vraag hoeveel effect dit heeft, maar alle beetjes helpen. Wij onderschrijven het doel om de alternatieven voor gemotoriseerd vervoer aantrekkelijker te maken, en dit plan strookt met die doelstelling.